Кантар и метър
Кантар и метър

Какво е индекс на телесната маса?

Това е индекс, който се използва за определяне на наличие и степен на затлъстяване при деца, тийнейджъри и възрастни. При възрастните се смятат само килограмите и ръстът, а при децата и тийнейджърите имат значение още полът и възрастта.

Според стойността на индекса всеки човек попада в една от следните групи: с тегло под нормата, с нормално тегло, с наднормено тегло, със затлъстяване.

Как се определя индексът на телесната маса?

За възрастни (над 20-годишна възраст) се смята по формула, която е следната:

теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат

Тоест, за човек, който тежи 85 кг и е висок 1,82 см, изчислението ще е следното: 

85 / 1,82 х 1,82 =
= 85 / 3,31 = 
= 25,68

Индексът на телесната маса на този човек е 25,68.

Какво значат стойностите на индекса на телесната маса?

  • Под 18,5 – телесното тегло под нормата
  • Между 18,6 и 24,9 – нормално и здравословно телесно тегло
  • Между 25 и 29,9 – наднормено телесно тегло
  • Над 30 – затлъстяване

Тоест, човекът от нашия пример е с наднормено тегло.

Колко точен е индексът на телесната маса?

Както вероятно сте се досетили, има някои потенциални неточности при използването на този индекс.

Най-общо казано, индексът на телесната маса взима предвид съотношението между ръста и теглото. И докато за повечето хора това е адекватен начин да проверим дали теглото е в нормални граници, има и случаи, в които индексът не е много точен.

Например при хора с висока мускулна маса индексът не е точен измерител. Професионални спортисти, боксьори тежка категория и т.н. – това са някои от групите, при които индексът на телесната маса може погрешно да говори за наднормено тегло.

Причината е, че мускулите тежат повече от мазнините.

Ако вземем за пример боксьора Антъни Джошуа, който тежи 108 кг при ръст 1,98 см (данни към юли 2020 г.), ще видим, че неговият индекс на телесната маса е 27,55, което би трябвало да значи наднормено тегло. Очевидно случаят не е такъв.

Тоест, индексът на телесната маса не е директен измерител за затлъстяване. Смята се по-скоро за спомагателен начин за определяне на това дали даден човек е с нормално тегло. При хора с повишен индекс на телесната маса, които имат нужда да свалят излишни килограми, индексът може да се използва за проследяване на резултатите. Полезен е и при проследяване на теглото на подрастващите.

Иначе казано, ако искате да използвате индекса на телесната маса, за да определите дали теглото ви е нормално, е необходимо да сте над 20-годишна възраст, да не сте бременна жена, да не сте професионален спортист и да нямате твърде много мускули. И да не се казвате Антъни Джошуа 🙂

НАПИШИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here