Ще започнем със снимка на Sars-Cov-2. На снимката се вижда как вирусът (лилавите обекти) напуска лабораторно заразена клетка.

Sars-Cov-2 напуска клетката
Sars-Cov-2 Credit: NIAID-RML

Sars-cov-2 изолиран от пациент.

Sars-Cov-2
Sars-Cov-2 Credit: NIAID-RML

Цялата галерия можете да разгледате тук. Всички снимки са на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в Америка.

От къде идват коронавирусите?

Голяма част от коронавирусите могат да бъдат открити в прилепите. Най-честият преносител са прилепите от рода подковоносови (Rhinolophidae). На снимката долу се вижда малък подковонос. Моля да отбележите, че изразът „много е сладък“ не е нито забавен, нито подходящ в създалата се тежка ситуация.

Прилепите от този род тежат между 4 и 28 г. Въпреки че са резервоар за много вируси от вида SARS, някои от тези прилепи или тяхното гуано (с други думи а̀ко) се използват за направата на традиционни лекарства в Непал, Индия, Виетнам и Сенегал.

Любопитно: По време на Гражданската война в Щатите гуаното на прилепите (не само от вида на подковоносите, защото, ако се замислите, колко ли а̀ко може да произведе 28-грамов прилеп) е било използвано за направата на барут заради високото съдържание на калиев нитрат.

Малък подковонос
Малък подковонос, благодарности на Уикипедия

Ако сте много любопитни, тук можете да намерите адреса на пазара в Ухан.

Важно е да се отбележе, че няма НИКАКВИ доказателства, че вирусът е пристигнал в човешката популация чрез супа от прилеп. При предходните инфекции със SARS вируси е бил необходим междинен гостоприемник преди да стигне вирусът до хората.

NB! Супата не е междинен гостоприемник.

За междинен гостоприемник на вируса е набеден този беден грозник – яванският панголин (Manis javanica). Яванският панголин, известен още като малайски люспеник, е вид бозайник от семейство Панголинови.

Отново е важно да обърнем внимание на факта, че много от фактологията около Sars-Cov-2 е в процес на уточняване и горното не се смята за доказан факт. Някои учени смятат, че е възможно прилепски сарсчета да са обменили генетична информация с панголински сарсчета преди да решат, че в белите дробове на хората е най-хубаво.

Яванският панголин е защитено животно и се смята за критично застрашен. В Китай се смята, че пръстени и амулети, направени от люспите му, помагат срещу ревматична треска. А от месото му стават чудесни (според някои) деликатеси.

Явански панголин, който се катери по нещо.
Снимка на явански панголин, дръпната от Уикипедия

Малко статистически данни относно Sars-Cov-2 за нърдове:

царство:Вируси (Virus)
разред:Nidovirales
семейство:Коронавируси (Coronaviridae)
подсемейство:Ортокоронавируси (Orthocoronavirinae)
род:Бетакоронавируси (Betacoronavirus)
подрод:Sarbecovirus
вид:ТОРС коронавирус (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus)
щам:Нов коронавирус 2019 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2)
най-безсрамно копнахме табличката от Уикипедия 🙂

Ако искате да направите добро впечатление на масата довечера, можете по време на вечерята галантно да покажете познания, споменавайки небрежно, че коронавирусът е от подрод Сар-бе-ко-вирус. Той е позитивен едноверижен РНК вирус. (Това е абсолютното доказателство, че когато си позитивно настроен, можеш да превземеш света …).

Всъщност позитивизмът на вируса показва неговата възможност да служи като мРНК, която да се транслира в протеин в клетката-гостоприемник. И ако искате да направите още по-добро впечателние, може да добавите (съответно още по-небрежно), че заради това новият коронавирус попада в четвърта група според Балтиморската класификация.

Балтиморската класификация е разработена от… Дейвид Балтимор (о, чудо!) и класифицира вирусите в семейства, като ги групира в зависимост от техния геном, броя на веригите и метода на репликация.

Дейвид Балтимор, можете да добавите, е носител на Нобеловата награда за Физилиология или медицина от 1975 г. за откритието си, че РНК-вирусите могат да трансферират информацията си в ДНК веригата на клетките-гостоприемник с помощта на ензима „обратна транскриптаза“. Така той напълно разбил на пух и прах теорията, че информацията се предава еднопосочно само от ДНК към РНК, ефективно спечелвайки 1/3 от наградния фонд, защото още един-двама се усетили за същата работа и трябвало да разделят наградата и парите.

В края на тази статия си давам ясна сметка, че тя се отклони малко от първоначалния ми план и обхвана доста повече неща освен новия коронавирус. Но пък искрено се надявам да сте се позабавлявали с една иначе сериозна тема, както и да сте успели да видите света като малко по-цветен и забавен.

Не забравяйте да разгледате секцията с имуностимуланти на Health Aid и да си харесате един-два. Бъдете здрави!

НАПИШИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here