На плажа
Лято е!

Пандемията развали летните планове, но това не означава, че не можем да си направим лятото прекрасно. Ние от Виварти, верни на мотото си, че “животът е изкуство”, ти даваме няколко идеи по въпроса.

И така – как да се насладим на лятото въпреки пандемията и необичайната обстановка?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да си отговорим на един друг: 

Какво прави лятото лято?

Отговорът е различен за всеки и от него зависи как да си направиш лятото необикновено. Няколко възможни отговора:

Лятото е пътуване

Мислиш си – да, обаче това лято няма как да пътувам.

Всъщност обаче има как. Да, пътуването до далечни дестинации зад граница не е възможно (или поне не е безопасно), но пък близките дестинации са напълно възможни. За да пътуваш, понякога дори не е необходимо да излизаш от града си.

Замисли се – дали в рамките на твоя град или околностите му няма някое местенце, където не си ходил, въпреки че е толкова близо? Много често хората не ходят именно на местата, които са им най-близки. Сега е добър момент да се разходиш до някое такова местенце, да го опознаеш, да направиш снимки.

Или да станеш рано и да снимаш изгрева над морето / реката / планината / блоковете / каквото ти е на лесно.

Идеите са безкрайно много, стига да разбереш нещо много просто:

Да пътуваш не е само преместване в пространството. Да пътуваш е състояние на духа.

Лятото е време навън

Има не малко начини да се забавляваш на открито, без да си в контакт с твърде много хора. Разходка сред природата, пикник, наблюдаване на птици – идеите са много и зависят единствено от предпочитанията ти.

Лятото е сладолед

Ако свързваш лятото със сладолед, време е да си организираш сладоледено парти, на което да опиташ всички онези вкусове, които досега не си опитвал. В зависимост от ситуацията и степента на социална дистанция, която е необходима в дадения момент, може да е парти за пет-шест души, а може и да е само за двама.

И – защо не? – можеш дори да се опиташ да си направиш домашен сладолед!

Виж още: Как да си направите домашна лимонада

Лятото е време за любими занимания

Замисли се – за всеки от нас има поне едно нещо (понякога доста повече), за което не се намира време в нормални условия. Работата, ангажиментите, плановете за отпуск – покрай всичко това все не ни остава време за някое позабравено, но любимо хоби.

Лятото по време на пандемия, в което плановете за далечно пътуване са отпаднали, е добър момент за нещо такова. Да прочетеш нещо, което отдавна искаш; да си направиш кино маратон; да изгледаш всички филми от любима поредица (“Междузвездни войни”, “Кръстникът”, каквото те радва); да пробваш най-после да нарисуваш / снимаш / напишеш / сглобиш онова нещо, дето все не стига времето за него; да се посветиш на настолни игри; да си опресниш познанията по чужд език; да се посветиш на кулинарстване…

Лятото е движение

Време е за спорт! Тичане, плуване, колоездене, гимнастика на открито или у дома – всичко зависи само от теб.

Повечето хора така и не успяват да влязат в желаната форма преди лятото. Което обаче не е пречка да започнеш сега. Моментът е идеален – лятното пътуване е отпаднало, имаш време и енергия, а и нищо не повишава настроението така, както порция интензивен спорт.

Лятото е време за разчистване

Откога отлагаш пролетното / лятното / есенното почистване? Да, тази идея не изглежда толкова забавна, обаче след едно хубаво почистване не само домът ти ще е по-хубав, но и ще имаш усещане за добре свършена работа. А пък и при почистванията винаги се намират някакви дълбоко забравени дрехи / предмети / снимки, на които със сигурност ще се зарадваш.

А и всяко почистване на дома прочиства и мислите.

Лятото е време за добри дела

Ако се видиш с повечко време, опитай да направиш нещо добро за някого. Помогни на възрастния си съсед да си почисти пред входа; свърши нещо, което отдавна си обещал на приятел или роднина; като направиш нещо за друг човек, го правиш и за себе си.

Нека да е лято!

Няма какво да се убеждаваме, че лято 2020 е като всички останали. Не е. Това обаче не трябва да ни пречи да му се насладим по отговорен, разумен и съответстващ на обстановката начин. И да се надяваме, че следващото лято ще е още по-хубаво.

Още по темата: Какво е лятото, ако не това?

Снимка: Pexels.com

НАПИШИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here