Пандемията от Ковид-19 е най-новата от дълга серия пандемии в човешката история. Имало е епидемии и пандемии от грип, холера, тиф, едра и дребна шарка…

Особено страшни изглеждат обаче чумните епидемии и пандемии, една от които заслужено си е спечелила печалното прозвище “Черната смърт”.

И така, ако ви се иска да се разсеете от новините за Ковид-19, ви предлагаме кратка разходка из историята на чумата. Не е много весело, но пък е тематично и образователно 🙂

1. Чумата се причинява от бактерията Yersinia pestis

Yersinia pestis - бактерията причинител на чумата
Yersinia pestis в храносмилателния тракт на бълхата. Снимка:Ê Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

2. Чумата има три форми

Те са пневмонна, септична и бубонна. Последната е най-известна.

3. Трите форми се предават по различен начин

Бубонната и септичната чума обикновено се предават чрез ухапване от заразена с Yersinia pestis бълха. Пневмонната чума е единствената форма, която може да се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Тя е и най-сериозната от трите форми.

4. Най-голямата чумна пандемия в историята е известна като Черната смърт

Пикът й в Европа е между 1347 и 1351 г. По време на тази пандемия от чума загиват между 30 и 60% от населението на Европа. В световен мащаб консервативните данни са за 75 милиона жертви, а някои казват, че числото може да е достигнало и до 200 милиона.

Погребване на жертви на чумата в Турне, Белгия. Миниатюра, ок. 1353 г.
Погребване на жертви на чумата в Турне, Белгия. Миниатюра, ок. 1353 г.

5. Черната смърт започва с бубонна чума, която преминава в пневмонна

Серията големи чумни епидемии в средновековна Европа започват с бубонна чума, която с течение на времето и в резултат от застудявания преминава в по-заразната и по-смъртоносна пневмонна форма.

6. Лекарите по време на чумата са имали интересни защитни облекла

За да се предпазят от заразяване, лекарите по време на средновековните чумни епидемии носели специални маски с клюнове. В клюна се слагали сушени цветя и билки (лавандула, роза, мента), както и камфора или гъба с оцет. Идеята била, че тези миризми предпазват лекаря от неприятните миризми на болестта. По онова време се смятало, че миризмата е това, което причинява зараза.

Лекар по време на чума
Лекар по време на чума
Нострадамус, живял през 16 век във Франция, е работил с болни от чума
Нострадамус

7. Нострадамус е работил с болни от чума

Сред най-известните лекари, работили с болни от чума, е Нострадамус, живял през 16 век във Франция. За разлика от повечето си колеги, той не бил привърженик на популярното по онова време кръвопускане. Вместо това препоръчвал на хората да дишат чист въздух, да пият чиста вода и сок от шипка и да отстраняват надалеч телата на починалите от чума.

8. Карантината е измислена по време на чума

Практиката на карантината и самата дума „карантина“ са се появили по време на чумните епидемии от 14 и 15 век. Първите данни за прилагане на карантина са от Далмация (Дубровник) и Венеция. В Дубровник са и първите лазарети, специално предназначени за карантиниране. В началото пристигащите кораби и екипажи се изолирали за период от 30 дни, който впоследствие бил увеличен на 40, откъдето идва и самата дума (quarantena – 40 дни). Смятало се, че ако в това време не се появят симптоми, екипажите могат да бъдат пускани в съответните пристанищни градове. Наблюденията на тогавашните хора са били доста точни – днес се смята, че от момента на заразяване с чума до евентуален фатален изход на болестта минават 37 дни.

Лазаретите на Дубровник, предназначени за поставяне под карантина при подозрения за чума
Лазаретите на Дубровник – първите сгради, специално предназначени за поставяне под карантина

9. По света все още има чума

В момента по света все още се съобщават случаи на чума, като броят им е около 600 на годишна база. Могат да бъдат засегнати хора и стопански животни. Лечението е антибиотично и е много важно да бъде започнато навреме.

Александър Йерсин, откривателят на бактерията, причиняваща чумата

10. Yersinia pestis е открита от Александър Йерсин

Yersinia pestis – бактерията причинител на чумата – е открита през 1894 г. от Александър Йерсин, швейцарски лекар и бактериолог. Йерсин открива бактерията в Хонг Конг, където е изпратен да изучава върлуващата в онзи момент пневмонна чума. Първоначално бактерията е наречена Pasteurella pestis по името на Луи Пастьор. Впоследствие е кръстена на Йерсин, който е последовател на школата на Пастьор.Избрахме Черен Чесън на Хелт Ейд защото:

*Действа като мощен естествен антиоксидант;
*Допринася за поддържането на здраво сърце;
*Може да предотврати изграждането на мастни киселини;
*Допринася за поддържането на здрава имунна система;
*Допринася за поддържането на здрав черен дроб;
*Може да регулира секрецията на инсулин;
*Допринася за поддържането на нормално храносмилане.

НАПИШИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here