За да нямате проблеми с черния дроб, е необходимо да полагате грижи за него.

Черен дроб
Черният дроб и другите органи в коремната кухина

Черният е един от органите в човешкото тяло, които имат най-много работа. Той е отговорен за над 500 задачи, сред които са разграждането на мазнините, изхвърлянето на токсините, метаболизирането на част от лекарствата.

Въпреки че черният дроб има способността да се възстановява, има един момент, в който възстановителните му сили не са достатъчни, и тогава настъпват потенциално опасни увреждания, които пречат на този толкова важен орган да върши добре работата си.

За да не се стига дотам, е важно да полагате грижи за черния си дроб, като водите здравословен начин на живот.

Ето какво можете да направите, за да поддържате черния си дроб в добро здраве:

Поддържайте нормално телесно тегло

Зелена ябълка и метър
Зелена ябълка? Да, благодаря!

Наднорменото тегло може да допринесе за развитие на чернодробни заболявания, както и на сърдечно-съдови проблеми, диабет, артрит и някои видове рак.

Според едно изследване, публикувано в NCBI (National Center for Biotechnology Information) през 2010 г.:

  • 65% от хората с индекс на телесната маса над 30 имат омазнен черен дроб, който не е свързан с употреба на алкохол. При хората с индекс над 40 процентът скача до 85.

Вижте как да изчислите своя индекс на телесната маса

Обратно, поддържането на оптимално телесно тегло, правилното хранене и физическата активност помагат на черния дроб да работи безпроблемно и да поддържа нормални нива на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Какво да направите, ако имате наднормено тегло?

Ако имате наднормено тегло и висок индекс на телесната маса, е необходимо да предприемете действия за контролирано и безопасно отслабване. При хора с придружаващи заболявания и силно завишено тегло е желателно да се направи и консултация с медицинско лице за най-добрите и безопасни начини за сваляне на излишни килограми. Стратегията трябва да включва подходящи за целта режими на хранене и движение.

  • За здравословно отслабване се смята отслабване, при което се сваля по половин, най-много един килограм на седмица.
Здравословен шейк
Нещо хубаво и здравословно

Има най-различни хранителни режими, които могат да помогнат за здравословно отслабване, но има и няколко неща, които важат за всички и които трябва да се спазват задължително:

  • Намалете общото количество приети калории
  • Избягвайте захарта и захарните изделия
  • Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци
  • Премахнете преработените и пакетираните храни от менюто си и ги заменете с натурални, изчистени алтернативи (заменете вафлата с банан)
  • Ако имате висок индекс на телесната маса, е добре да включите към хранителния си режим и подходяща добавка за черния дроб, която ще подпомогне едновременно детоксикацията на организма и грижата за черния дроб.

Тук може да прочетете повече за топ продукта в тази категория – Ливъркеър на Health Aid

Поддържането на оптимално тегло не само ще ви помогне да сте по-здрави и да се чувствате по-добре, но и ще свали огромно напрежение от черния ви дроб.

Вижте още: защо магданозът е толкова полезен?

Ограничете алкохола

Чаши за вино
Умереността е важна.

Известно е, че прекомерната употреба на алкохол може да претовари черния дроб.

От гледна точка на черния дроб алкохолът не се различава от всяка друга токсична субстанция. Когато черният дроб трябва да метаболизира прекалено много токсични субстанции, в един момент той се претоварва, клетките му се увреждат и това е пътят, по който се стига до омазнен черен дроб, фиброза и цироза.

Злоупотребата с алкохол има неблагоприятен ефект и върху други органи и системи, може да влоши сърдечно-съдовите заболявания и някои форми на деменция.

При едно изследване от 2015 г., отчасти финансирано от лондонската Royal Free Hospital, помолили 100 доброволци, които приемали редовно алкохол, да спрат да пият за един месец. Резултатът след този месец бил понижени нива на кръвна захар и холестерол, понижена инсулинова резистентност, намалено тегло и намалено чернодробно омазняване.

Ако се чудите с какво да замените бирата, вижте как да си направите домашна лимонада!

Обръщайте внимание на приема си на лекарства

Лекарства
Лекарства

Някои лекарства могат да доведат до увреждане на черния дроб, ако се прилагат дълго време. Добрата новина тук е, че това са лекарства по лекарско предписание, които не следва да се приемат без съответните показания. При техния прием трябва винаги да се съобразявате с препоръките на своите лекар и фармацевт. Продължителността на терапията трябва да се спазва, а ако имате въпроси, трябва да ги обсъдите с лекуващия си лекар.

Няма как човек, който не е специалист във фармацията и медицината, да знае какви са страничните ефекти на всяко лекарство и да може да прецени съотношението риск-полза.

Именно затова не трябва да приемате лекарства по лекарско предписание, които не са ви изписани от лекар специалист. Това е едно от нещата, които можете да направите за черния си дроб.

Друго, което можете да направите, е да четете внимателно листовките на лекарствата, които ви изписват, и да имате предвид, че в повечето случаи употребата на алкохол по време на лекарствена терапия не е препоръчителна.

Специалистът, който може да ви консултира за взаимодействията на лекарствата, които приемате, е вашият фармацевт.

Внимавайте с билковите лекарства

Билки
Информирайте се за билковите лекарства

За много хора “билково” означава “безвредно”. Това обаче не винаги е така.

Някои растения, използвани заради лечебните си свойства, могат да натоварят черния дроб. Възможно е неблагоприятен ефект да имат и евентуалните хербициди и инсектициди, които може да са използвани при култивирането на съответните билки.

Затова отделете време да се информирате за всичко, което приемате по дефиниция като полезно. Консултирайте се само с медицински лица и приемайте само хранителни добавки на доказани марки, които се разпространяват в аптечната мрежа и за които имате информация къде и как са произведени.

Не се отказвайте от кафето

Чаша кафе
Чаша кафе

Има няколко изследвания, които показват благоприятен ефект на кафето върху черния дроб. Едно от тях – “Кафето и здравето на черния дроб” (публикувано през 2014 г. в Journal of Clinical Gastroenterology) – показва, че редовният прием на кафе намалява количеството на чернодробните мазнини, подобрява състоянието при фиброза и цироза и намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет, невродегенеративни заболявания и някои видове рак.

Други проучвания показват подобни резултати и при безкофеиновото кафе, което би могло да значи, че ползите не идват от кофеина, а от друга съставка, например полифенолите. Полифенолите са растителни субстанции, които се намират в много храни – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, чай, кафе, какао, вино – и които имат многобройни благоприятни ефекти върху здравето.

Механизмите все още не са ясни, но е относително ясно, че в умерени количества кафето е добра идея (за предпочитане без захар).

Защитете се от хепатит

Колко е важно да мием ръцете си
Колко е важно да мием ръцете си

Всички видове хепатит – А, В и С – са сериозни заболявания, които могат да увредят черния дроб.

С хепатит А може да се заразите при прием на мръсна или заразена вода или храна, както и при контакт със заразен човек; хепатит В и С се предават при контакт с инфектиран човек и чрез телесни течности. За тип А и В има ваксини, но за С няма.

За да избегнете тези заболявания, не приемайте храна и вода, в чиято чистота не сте сигурни. Ако се храните навън, трябва да се с повишено внимание към чистотата на посудата, която използвате. Мийте внимателно плодовете и зеленчуците. Не споделяйте с други хора посуда, четки за зъби, игли и други лични принадлежности. И практикувайте безопасен секс.

Движете се повече!

Момиче с колело
И някой кара колело!

Физическата активност е полезна както за общото здраве, така и за правилната работа на черния дроб.

Всеки от нас има различен начин на живот и различни възможности да бъде физически активен. Важно е да изберете това, което ви допада най-много и което най-лесно можете да включите в ежедневието си – фитнес, тичане в парка, плуване, колоездене, танци, дълги разходки. Въпросът е да не позволявате на тялото си да забрави да се движи.

Има малки стъпки, които може да направите за начало – спрете да ползвате асансьора и ескалаторите; паркирайте по-далеч от целта си, за да походите до нея; ако ползвате автобус, пробвайте да слизате една-две спирки по-рано; заменете телевизията след вечеря с освежаваща разходка.

Разбира се, всички тези малки неща са чудесни за начало или за допълнение, но не могат да заместят напълно целенасочения спорт, който единствен може да ви помогне да поддържате тялото си в оптимална форма.

Физическата активност е удоволствие, а не задължение!

Накратко

Не винаги и не всичко по отношение на здравето ни зависи пряко от нас, но пък има много неща, които зависят. Поддържането на нормално тегло, физическата активност, ограничаването на вредните храни и на алкохола – всичко това е под контрола на всеки един от нас.

Всъщност, за да се грижите добре за черния си дроб, трябва да се грижите добре за цялото си тяло. Когато сте в добра форма и ограничавате вредните навици, и черният ви дроб, и останалите органи и системи в тялото ви ще работят добре.

Има и бонус – ще се чувствате добре 🙂


НАПИШИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here