Когато жегата ви нападне, можете да се отбранявате с много неща – чадъри, климатици, вентилатори, студени душове… Но едва ли има по-приятен начин да се разхладите от чаша леденостудена домашна лимонада.

Ако сте от хората, които четат етикетите на нещата, които ядат и пият, вероятно отдавна сте зачеркнали готовите газирани напитки. Лимонада, в която има повече Е-та, отколкото лимони, не е най-доброто нещо, което човек може да пие в горещ летен ден.

Затова път домашната лимонада, в която знаете какво сте сложили, може да се превърне в любимата ви напитка.

Ето как да си я направите. Много е лесно.

Домашна лимонада
Домашна лимонада

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша вода
  • 1 чаена чаша захар (може и кафява)
  • 1 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок
  • 8 чаени чаши студена вода (по желание може и газирана)
  • лед (колкото искате)
  • нарязан на резени лимон за украса

Начин на приготвяне – основната рецепта:

  1. Пригответе захарен сироп. Изсипете в малка тенджера 1 чаена чаша вода и изчакайте да заври, след което малко по малко добавете захарта. Разбърквайте непрекъснато, докато захарта се разтвори. Оставете настрани да изстине.
  2. В голяма стъклена кана смесете изстиналия захарен сироп, прясно изстискания лимонов сок, студената вода и леда.
  3. Сервирайте, като украсите ръба на чашите с резенчета лимон.

Забележка – пропорциите са въпрос на вкус. Ако желаете, можете да намалите или увеличите захарта, както и останалите съставки.

Домашна лимонада
Домашна лимонада

И още няколко съвета за още по-вкусна домашна лимонада:

  • Не правете домашна лимонада с готов лимонов сок. Нито вкусът ще е същият, нито ще е толкова изчистена като съдържание. Винаги си изстисквайте пресен лимонов сок от лимони.
  • Когато купувате лимоните, изберете големи, не много твърди лимони без зелени петна (които биха означавали, че лимонът не е добре узрял). По-твърдите лимони имат по-дебела кора и по-малко сок.
  • За да получите повече сок от един лимон, можете да пробвате следния метод: преди да го срежете, натиснете с дланта си лимона към дъска за рязане с разточващо движение. Така лимонът ще отдели повече сок.
  • За още по-добър и пълен вкус на лимонадата, можете да пробвате един малко по-дълъг метод. Обелете лимоните, нарежете ги и смесете парчетата със захарта в купа. Разбъркайте, притискайки сместа с вилица. Оставете получената смес в хладилника за 30 минути. Смесването на лимона със захарта помага за по-пълно извличане на вкуса и аромата на лимона.
  • Ако искате по-здравословна лимонада, можете да замените захарта с мед или друг подсладител, например стевия. В този случай обаче пропуснете частта с термичната обработка и вместо да правите захарен сироп, добавете подсладителя направо към сместа от вода и лимонов сок.
  • Можете да добавите и лист мента за украса и разкош.

Обичате ли домашна лимонада? Имате ли любима рецепта? Споделете с нас в коментарите!

НАПИШИ ОТГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here